Tyrol Research Archive

Hall in Tyrol, Austria

The Archive and Research Centre of Tyrol’s National Museums fits in well with the heterogeneous building structure of the surrounding built environment through limited space consumption as a cubic building.  The enclosed stone cube is a treasure chest and safe for cultural assets. The roof, which appears as a fifth facade, is well distinguishable and recognizable from above. However, the building still appears compact in the immediate vicinity. The incisions into the stone ‚cube‘ alludes to archaeological excavation trenches. The ground floor in the first section of the building comprises of easily accessible delivery zones and workshops. Archives are situated below and spaces which need daylight, such as offices and studios, are in the upper floors. The layering of the building leads to a clear spatial division of functional areas into various climatic sections.

Architects: Jens Brinkmann, Bernd Huckriede
Collaborators: Julie Biron, Lorenza Manfredi

United-Architektur-Tyrol-Research-Archive-Modell
United-Architektur-Tyrol-Research-Archive-Lageplan
United Architektur-Logo_schwarz

ADDRESS
United Architektur BDA
Wichertstraße 2
10439 Berlin

CONTACT
E: office@unitedarchitektur.com
T: +49 (0) 30 308 740 26

CONNECT

Privacy Settings
We use cookies to enhance your experience while using our website. If you are using our Services via a browser you can restrict, block or remove cookies through your web browser settings. We also use content and scripts from third parties that may use tracking technologies. You can selectively provide your consent below to allow such third party embeds. For complete information about the cookies we use, data we collect and how we process them, please check our Privacy Policy
Youtube
Consent to display content from - Youtube
Vimeo
Consent to display content from - Vimeo
Google Maps
Consent to display content from - Google