Law Firm Ogletree Deakins, Berlin

Law Firm Ogletree Deakins International

New Office Concept, Berlin

The new Berlin office of US American Law firm Ogletree Deakins International LLP is located within a historically protected building at Tauentzienstraße in the district of Charlottenburg.
Following the tradition of United Architektur, we created a 1:50 physical model to help explore design ideas and present them to our clients in the clearest way possible. Our design concept makes internal circulation the central theme. The cellular office structure on both sides of the corridor is broken up by four communal areas for special uses: Office library, conference and meeting area, flexible working and office kitchen. The areas differ in terms of their shape, furnishings and lighting concept. Glass walls create an atmosphere of openness. They contrast with new color layers of complementary colors such as blue and red tones. This creates constantly changing and surprising impressions between the objects and wall levels, filling the office with life.

Architects: Jens Brinkmann
Collaborators: Emily Pearce, Cécile Bernard
Photos: Anna Fraire

United-Architektur-Ogletree-Deakins-Law-Firm-Office-7
United-Architektur-Ogletree-Deakins-Law-Firm Kitchen
United-Architektur-Ogletree-Deakins-Law-Firm-Office-2
United-Architektur-Ogletree-Deakins-Law-Firm-Office-11
Ogletree Deakins Construction Site
Office Design Ogletree Deakins International Berlin Modell

House N, Uckermark Lakes Nature Park

House N

Uckermark Lakes Nature Park, Germany

The two different purposes of the new house in Marienthal, which lays in the nature park Uckermärkische Seen, are the architectural theme of our construction plan. The room arrangement consists of a weekend cottage for a family of four and at the same time of rooms that can be used for workshops and seminars.

The one-story building which has a gable roof picks up the typical design of the region. The black wooden facade and black concrete roof tiles blend in with the nature and the forest that surround the property on three sides. Due to the village road, the building is easily accessible for visitors of the workshops.

The white face masonry and the white of the natural wooden surfaces of the interior contrast with the exterior colour scheme. The living area and the academy are each placed at the ends of the long building. They are the main rooms of the house because of their size and the interior space that opens up to the roof. The functional core (the bathroom, the kitchenette, the cloak cupboard and the mechanical room) is placed in between these main rooms. The bedrooms and a second bathroom on the upper floor of the central part of the house are accessible through a staircase in the living room.

On the ground floor, four floor-to-ceiling-windows open the facade up to the garden and forest. On the side of the street, a fifth floor-to-ceiling window acts as the entrance of the house. A black wall in the entrance area picks up the colour scheme of the facade and makes use of the psychological phenomenon that dark surfaces increase ones sense of spatial depth.

Architects: Jens Brinkmann
Collaborators: Emily Pearce, Carolina Vital do Rêgo, Raquel Malagó Garcia, Chiara Sanguin


Meditation Farm Conjunto Nacional

Honorable Mention, Meditation Farm Conjunto Nacional

São Paulo urban rooftop rehabilitation as community practice, Brazil

Meditation Farm invites you to a meditative experience in urban nature. The contemplative act of tending useful plants anchors the user in the present, engaging them with sustainable agriculture and conscious consumption. The project proposes to restore and repurpose the unused steel structure of the clock and temperature display on the roof of the Conjunto Nacional in São Paulo into a giant trellis and urban garden. Open to the public, it becomes a catalyst for local community development.

Thriving in São Paulo’s subtropical climate, the urban garden adapts to alternating periods of intense sunshine and rainfall. A water reservoir supplies both the farm and the building below. The food grown can be taken away, prepared and eaten on site, or sold to the restaurants in the building for further processing. With its unity of architecture and nature, the Meditation Farm demonstrates the potential for urban regeneration of the unused rooftops of South America’s largest metropolis. As both a meditation space and a model for sustainable regeneration, it improves the quality of life in the city.

Architects: Jens Brinkmann, Philipp Nass
Collaborator: Aleyna Pakize Mutlu
Renders: Thomas Saint-Guillain

Conjunto Nacional Metal Structure
Meditation Farm Conjunto Nacional Pictogram
United-Architektur-Meditation-Farm-man-watering-plants

House BS, Hohen Neuendorf

House BS

Conversion and extension, Hohen Neuendorf, Germany

The new relationship between inside and outside, architecture and nature, form the design theme for the conversion and extension of a house for a family of four in Hohen Neuendorf near Berlin. A new structure was added to the existing house from 1925. A visual axis connects the old and new building and creates a new sequence of spaces from the private rooms, through the hallway, kitchen, living and dining rooms, to the garden.

The existing house is part of a historically grown development structure along a lime tree-lined street in the old town center in Hohen Neuendorf. The deep lot has a number of space-forming existing trees, such as an Irish yew (Taxus baccata) and a hornbeam maple (Acer carpinifolium), whose preservation provided the inspiration for opening the house to the garden.

The extension, which houses the living and dining rooms, is placed against the garden-facing gable wall of the house. The old and new buildings are made visible through glazed building joints. On the entrance side, the extension forms a façade alignment with the vestibule, allowing visitors a view through the new building into the depths of the property as they enter the house.

A wide wall opening connects the elevated kitchen with the living and dining room at garden level. From the elevated vantage point of the kitchen, the nine-meter-wide glass facade of the living room seems to fill the entire width of the property. Exposed concrete surfaces, polished screed flooring and a solid oak staircase define the materiality of the interior. On the outside, the new building is clad in light-colored wood siding. The roof area is designed as a green roof. In the old building, the wooden floors were partially preserved and partly supplemented with white oiled Douglas fir floorboards. The existing staircase, windows, doors and fittings were refurbished.

Architects: Jens Brinkmann
Collaborators: Chiara Sanguin, Raquel Malagó Garcia, Carolina Vital do Rêgo
Photos: Anna Fraire

United-Architektur 2024_Extention Historic House 1920s Berlin Terrace
House BS_conversion_extension_opening house to garden_materiality_view from the street
United-Architektur-2024_Extention Historic House 1920s Berlin Living room dining area
United-Architektur-2024_Extention Historic House 1920s Berlin Living Room ZOOM

Honourable Mention, Greenhouse Restaurant, Iceland

Honourable Mention, Greenhouse Restaurant

Mývatn, Iceland

United Architektur won an honorable mention in an international design competition for a greenhouse restaurant in Iceland. The competition’s idea is derived from Iceland’s growing greenhouse revolution. It seeks to use its local renewable resources to support food production and suggest iconic solutions for the ‘farm-to-table’ concept.

Named “Mývatn Windows”, the project unites a large-scale greenhouse and a restaurant within the spectacular landscape of Mývatn Natural Baths, Hverfjall volcano and Lake Mývatn in the distance. The restaurant opens on all sides, a technique that strengthens the building’s relationship to its place. A single long window in the facade has an undisrupted view of the landscape, while the windows to the side and rear visually connect the restaurant to the greenhouse and birch tree gardens.

Participation in the competition provided a platform to explore new possibilities for future responsive architecture. United took advantage of the opportunity to learn from combining two defined building typologies, ultimately creating a new cultural program in Iceland.

Farm to table

The design uses a farm-to-table approach – an ecologically transparent production process from planting, farming and processing in the greenhouse to eating fresh fruit and vegetables in the restaurant. This process runs through the three modules, starting from the greenhouse to the functional block and the restaurant. Each module shares important visual and physical relationships with the other.

future responsive design

United chose to work alongside Iceland’s reforestation program whose long-term objective is to re-establish forests in up to 25% of the country’s area. As an educational gesture to this program, two birch tree gardens were designed between the polycarbonate wall planes of the restaurant. The number of green areas is maximised. Moss fields, planted stone walls, birch tree gardens and green roofs increase the building’s green footprint and act as a stormwater management system.

All building modules use the geothermal energy from the local Bjarnarflag Geothermal Power Station, the first built in Iceland. It supports the heating system in the restaurant, as well as root level heating and the radiators in the greenhouse.

Relationship to Place

Mývatn Windows takes the characteristic of transparency from the greenhouse structure as a departing point for the design. Two large-scale planes of polycarbonate on a steel structure enclose the restaurant, forming a physical coherency with the greenhouse. This gives the building a sense of lightness within the landscape, merging with the horizon.

The greenhouse aesthetic is translated inside the restaurant. Polycarbonate ceiling panels diffuse soft light into the restaurant while their form reinterprets the shape and pattern of the greenhouse roof. Contrary to the exterior, the lightweight glulam timber trusses adapt to the human scale.

Architects: Jens Brinkmann
Collaborators: Nicole Salfatis Sadka, Chiara Sanguin, Emily Pearce
Renders: Thomas Saint-Guillain


Start-Up Incubator, Cottbus

Start-up Incubator/Co-working Space

Cottbus, Germany

The Start-Up Incubator and Co-working Space in Cottbus official opened on October 15th 2021. The building aims to promote innovation and creativity to generate new forms of work in both the city of Cottbus and surrounding Lausitz region in the wake of the political decision to phase out coal nationwide. Located next to the campus of the Brandenburg Institute of Technology (BTU), it concentrates tech start-up activities in a single center while adding another resourceful community building anchored along the axis of principle buildings in the campus.

Read More

Multi-layer Façade
The dynamic exterior façade is made of perforated carbon fibre textile panels that provide shading and act as semi-transparent screens for private working areas of the building. Behind the shading screens, the wall is clad with perforated aluminum sheets fixed to panels with a black UV resistant membrane. Sustainable prefabricated timber wall panels are integrated between the concrete slab structure and are left exposed on the inside.

Public Threshold
The architecture is designed to welcome community use. The ground floor becomes emblematic of this idea with its predominantly glazed façade that creates a transparent connection between happenings inside the building and in the public square. Combined with the textile shading elements projecting out into the sidewalk, the interior space becomes a natural extension to the sidewalk, street and new community square.

Multi-Functional Foyer
The entrance foyer and the ground floor workshops form the communicative center of the building. The foyer is a multifunctional space, serving simultaneously as an access zone, public work area and lounge with a coffee bar. The level difference between the entrance and the area for workshops is designed as a staircase and seating grandstand for informal presentations and events.  The foyer’s façade can be opened up to place outdoor seating beneath the extended marquees.

Co-working Office Spaces
The large co-working office spaces on the 1st floor contain desks that can be rented by start-up founders. Further working spaces with mobile partition walls and independent offices can be found throughout the building. Furniture was sourced from the Spanish interior design company, Dynamobel.
The prefabricated timber wall panels are exposed from the inside. Alongside the concrete columns Acoustic baffles, lighting fixtures and air conditioning systems form part of the buildings transparent design aesthetic and expression of materials.

Design Architects: Prof. Bernd Huckriede, Dr. Jens Brinkmann, Ludwig Heimbach. Further planning in co-operation with Cottbuser Gesellschaft für Gebäudeerneuerung und Stadtentwicklung. The project was funded by the State of Brandenburg.

Cottbus Startup Incubator Exploded perspective functions

House at the Park, Berlin

House at the Park

Dahlem, Berlin, Germany

Meyer-Köring Law Firm, Berlin

Meyer-Köring Law Firm

Berlin, Germany

Meyer-Köring is a law firm based in Bonn and Berlin. The clients asked for a design concept for the reception area of their new Berlin-Mitte office, including a conference room as well as a waiting room and library.
The project involved the design of furniture, a conference table, a sideboard as well as library book shelves and a waiting/work table. The design concept follows the simple idea of lightness and openness: table tops, the sideboard and book shelves seem to float in space. At the same time, the use of innovative materials such as fibre concrete contrasts the impression of lightness creating an extraordinary spatial expression. Simplicity and generosity generate a very good working atmosphere.

Architects: Jens Brinkmann
Collaborators: Katharina Wagner, Julie Biron
Photos: Giorgi Sautaschvili


2nd Prize, River Pop-up Restaurant, Canada

River Pop-up Restaurant

Winnipeg, Canada

The RAW:almond river pop-up restaurant is located in the Forks neighborhood, an important historic public area and green space in downtown Winnipeg. For 21 days, the temporary restaurant will offer new culinary experiences. The restaurant has three total seating spaces. Each seating space has a different guest chef for three consecutive nights. It stands on the frozen water at the junction of Red River and Assiniboine River and will be a part of the skating rinks, trails, and snow park structures erected in Forks during winter.

Our design proposal is based on three concepts:

1) Kitchen as stage
We propose a round building to emphasise the idea of the central kitchen with the restaurant being organized around it. The visible preparation of the food, as in a Sushi restaurant, serves as an event as well as a guarantee for quality dining.

2) Sensorial space
We want to present cooking and eating as an entire sensory experience. Through smelling, watching, hearing, and tasting, our spatial concept emphasizes food as the major component. For the customer, the space offers an active participatory role in the event of cooking which is different to a conventional restaurant.

3) Chef as artist
By staging the chef as artist, we would like to follow on from the concept of last year’s and the year before that’s restaurant, taking into account the growing significance of the kitchen. In 2013, the seating space and kitchen were still separate entities; whereas in 2014, the kitchen box had already been included in the overall space. For 2015, we propose one single space for seating and kitchen.

Architects: Jens Brinkmann
Collaborators: Taehun Oh, Quentin Rihoux


Akademie für Malerei

Akademie für Malerei

Art school, Berlin, Germany

The Akademie für Malerei and Galerie ROOT in Charlottenburg, Berlin  opened its new premises to the public on September 30th, 2021. The owner wished to relocate her workshop, gallery, studio and storage space to a new building. The rooms on the street act as public gallery space for Galerie ROOT, while the rooms to the rear support the private painting school. Along the interior axis, some interior walls were demolished and new partitions were put in place to improve the connection between all working and storage spaces. The ceiling roses, moldings and some doors were preserved due to their historical and aesthetic value.

Spatial Layers

Our design intervention deals with the organisation and overlapping of spatial layers and is achieved by combining function with aesthetics. The layers are emphasised with varying transparent, semi-transparent and closed division walls. One of these is the custom-made polycarbonate door that creates a flexible division between the front gallery spaces and the workshop spaces behind. Due to the depth of the building and the limited possibility to let in natural light, the design for this partition is partially transparent, with a clerestory window above. In this way, the rooms behind borrow natural light from the street façade. Additionally, the light concept emphasises the continuity of space from the front gallery towards the rear workshop spaces.

Hanging Shelves
We designed a timber shelving system that will over time be filled with student art work and class material. Its light, hanging structure makes use of the high ceiling space for storage without interfering with valuable workshop space. The timber batten structure also creates divisions to organise paintings and canvases. In this way, the shelves become both a functional and aesthetic design element.

Architects: Jens Brinkmann
Collaborators: Duc Minh Le, Tuang Anh Nguyen, Jerome Schloh, Cédric Razanakoto


Privacy Settings
We use cookies to enhance your experience while using our website. If you are using our Services via a browser you can restrict, block or remove cookies through your web browser settings. We also use content and scripts from third parties that may use tracking technologies. You can selectively provide your consent below to allow such third party embeds. For complete information about the cookies we use, data we collect and how we process them, please check our Privacy Policy
Youtube
Consent to display content from - Youtube
Vimeo
Consent to display content from - Vimeo
Google Maps
Consent to display content from - Google